25.3.08

Λίγα λόγια για τον τόπο μου

Γεννήθηκα στην Αθήνα αλλά μεγάλωσα στην Αγία Μαρίνα στο Κορωπί και είμαι δημότης Κορωπίου.
Η Αγία Μαρίνα βρίσκεται στα ΝΑ παράλια του Δήμου Κρωπίας, ανάμεσα στην Βάρκιζα και στο Λαγονήσι. Είναι παραθαλάσσια περιοχή και κάθε καλοκαίρι δέχεται πάρα πολλούς επισκέπτες από την Αθήνα. Παλιά εδώ υπήρχαν πάρα πολλές εξοχικές κατοικίες αλλά σήμερα οι περισσότερες κατοικίες είναι μόνιμες. Σήμερα στην Αγία Μαρίνα έχουμε μεγάλα σούπερ μάρκετ, φαρμακεία, γιατρούς, δημοτικό σχολείο και διάφορα άλλα καταστήματα. Η Αγία Μαρίνα απέχει από το Κορωπί 10 χλμ. Ιδιαίτερα σημεία στην περιοχή είναι: η εκκλησία της Αγίας Μαρίνας στην παραλιακή οδό, το νησάκι της Αγίας Μαρίνας που έχουν βρεθεί και σημάδια κατοίκισης από τα νεολιθικά χρόνια. Άλλο ενδιαφέρον σημείο είναι η παραλία της Λουμπάρδας με το παλιό πλυσταριό όπου οι παλαιοί κάτοικοι πήγαιναν να πλύνουν τα ρούχα. Έχουμε επίσης το Βυζαντινό εκκλησάκι του Αγίου Δημητρίου.
Οι παραλίες της Αγίας Μαρίνας είναι από τις πιο καθαρές και γι' αυτό τις προτιμούν χιλιάδες επισκέπτες κάθε καλοκαίρι.

Ο Δήμος Κρωπίας, είναι ένας δήμος που όπως δείχνουν τα ιστορικά στοιχεία έχει ιστορία από την αρχαιότητα. Στα αρχαία χρόνια χωριζόταν σε δύο δήμους: τον Δήμο Σφηττού και στον Δήμο Λαμπτρών. Από τον Δήμο Σφηττού περνούσε η περίφημη Σφηττία οδός που οδηγούσε στην Αθήνα μέσω του Υμηττού. Ο Δήμος Λαμπτρών χωριζόταν στον μεσογειακό δήμο στο σημείο που σήμερα βρίσκεται το μοναστήρι της Αγίας Τριάδας και στον παράλιο δήμο στην περιοχή Κίτσι-Θίτι.

Σημαντικά ευρήματα από την αρχαιότητα:

- Όπλα και εργαλεία στον νησάκι της Αγίας Μαρίνας (6000-3000 π.Χ.)
- Οικισμός και νεκροταφείο στην περιοχή του σημερινού Κέντρου Υγείας (3000-2000 π.Χ.)
- Ιερό τέμενος στον λόφο Κιάφα-Θίτι ΝΑ της Λεωφ. Βάρης - Κορωπίου (2000-1600 π.Χ.)
- Κατάλοιπα Κυκλώπειων τειχών στον λόφο του Χριστού και μεγάλο Μυκηναϊκό νεκροταφείο στο Βουρβάτσι δυτικά της Λεωφ. Βάρης - Κορωπίου (1600-1000 π.Χ.)
- Έχουν ανακαλυφθεί επίσης πολλά ευρήματα που αποδεικνύουν την κατοίκιση της περιοχής από το 1000 π.Χ. έως και το 300 μ.Χ.

Κατά την Βυζαντινή περίοδο κτίστηκαν πολλοί ναοί όπως ο ναός του Αγίου Δημητρίου στην ομώνυμη περιοχή στα παράλια του Δήμου Κρωπίας. Το 1204 μ.Χ. το Κορωπί ανήκε στο Δουκάτο των Αθηνών και η περιοχή ανήκε στην ιταλική οικογένεια Ατζαγιόλι. Αυτοί έφεραν και τους πρώτους Αλβανούς εποίκους για να εργαστούν στα χωράφια τους. Οι νέοι έποικοι αφομοιώθηκαν γρήγορα και έγιναν μέρος της ιστορικής πορείας του τόπου. Τότε το Κορωπί λεγόταν Φιλιάτη και βρισκόταν εκεί που σήμερα βρίσκεται ο λόφος του Χριστού. Το 1700 μ.Χ. μάλλον εξαιτίας κάποιας θανατηφόρας επιδημίας, οι κάτοικοι της Φιλιάτης μετακινήθηκαν και έφτασαν στην σημερινή θέση που βρίσκεται το Κορωπί.

Το όνομα Κορωπί (Κρωπία), δόθηκε από την Βαυαρική κυβέρνηση του Όθωνα μετά την απελευθέρωση από τους Τούρκους. Η κυβέρνηση χώρισε τις περιοχές σε δήμους και κοινότητες και τους έδωσε αρχαιοελληνικά ονόματα. Στον Δήμο Κρωπίας ανήκαν πάρα πολλές περιοχές αλλά με τα χρόνια αυτές μεγάλωσαν και αποτέλεσαν νέους δήμους και κοινότητες. Το όνομα Κρωπία παρέμεινε στον κεντρικό δήμο στο Κορωπί που ξέρουμε σήμερα.

Το 1922 λειτούργησε εδώ το πρώτο Γυμνάσιο σε όλα τα Μεσόγεια.
Το 1944 ένα μέρος του Κορωπίου καταστράφηκε από συνεργάτες των ναζιστικών κατοχικών δυνάμεων σε αντίποινα για μια μάχη με ομάδες της αντίστασης.

Σήμερα, το Κορωπί είναι ένας πολύ ανεπτυγμένος δήμος με σύγχρονες υποδομές. Έχει και βιομηχανικές ζώνες που έχουν δώσει μια μεγάλη ανάπτυξη στην τοπική οικονομία. Ένα σημαντικό στοιχείο για το Κορωπί, είναι η αμπελουργία. Το Κορωπί όπως και όλα τα Μεσόγεια είναι ιδιαιτέρως γνωστά για τα πολύ καλά κρασιά.
Στο Κορωπί γίνονται πάρα πολλές πολιτιστικές εκδηλώσεις, έχουμε ανοιχτό θέατρο, έχουμε ένα μεγάλο στάδιο το Παπασιδέρειο όπου γίνονται κάθε χρόνο τα "Παπασιδέρεια" με αθλητικές εκδηλώσεις, χορούς κλπ. Στο πολιτιστικό κέντρο του δήμου μας, λειτουργεί δανειστική βιβλιοθήκη και γίνονται διάφορες ομιλίες κλπ.

*Θέλω να ευχαριστήσω την φιλόλογο κα Ελένη Σωφρόνη για τα πολλά ιστορικά στοιχεία που μου έδωσε.




Σε αυτόν τον χάρτη μπορείτε να δείτε που μένω, που πηγαίνω σχολείο και που είναι το ωδείο μου.


Το Κορωπί από τον δορυφόρο.


Η Αγία Μαρίνα από τον δορυφόρο.


Η Λουμπάρδα στην Αγία Μαρίνα από τον δορυφόρο.


Το νησάκι της Αγίας Μαρίνας από τον δορυφόρο.

****


Διάφορα ευρήματα από την περιοχή του Κορωπίου





No comments: